Veulenhoefjes

Veulenhoefjes

Het is weer lente, de eerste veulens zijn geboren. Op onhandig lange benen die hen belemmeren om goed bij het gras te kunnen, dartelen ze door de weide. In dit artikel wil ik aandacht besteden aan het belang van goede hoefverzorging bij veulens. Bij veel eigenaars van veulens is dit een onderwerp waar nauwelijks of geen aandacht voor bestaat. Waarom is hoefverzorging bij veulens zo belangrijk en hoe kunnen we ervoor zorgen dat veulens ook in de toekomst gezonde hoeven blijven houden?

HET LEVEN VAN EEN VEULEN

Veulens worden geboren met gezonde hoeven die in staat zijn barre omstandigheden in de natuur te doorstaan.
De kleine paarden moeten direct op de been zijn en mee kunnen met de kudde. Zo’n kudde legt vaak wel 30 km per dag af over verschillende ondergronden, op zoek naar voedsel, water en veiligheid. Gedomesticeerde veulens komen op een heel andere wijze ter wereld. Zij worden, als ze geluk hebben, buiten geboren maar zijn geen onderdeel van een trekkende kudde. Ze behoren hoogstens tot een kleine groep en leven in een begrensd gebied. Deze jonge dieren gaan in de meest moeilijke houdingen staan om bij het junkfood (productiegras) te kunnen en bewegen weinig. Het enorm grote verschil tussen veulens in de natuur en gedomesticeerde jonge paarden maakt dat de veulenhoeven van laatstgenoemde vaak te hard groeien voor de omstandigheden waar ze aan blootgesteld worden. Hierdoor ontstaan sneller afwijkingen.

HOE ZORGEN WE VOOR EEN OPTIMALE GANG EN STAND BIJ HET OPGROEIENDE VEULEN?

Deels worden deze beïnvloed door erfelijke aanleg, waar we geen invloed op kunnen uitoefenen. Echter zijn er diverse
zaken waar wel op gelet kan worden bij het opgroeien zoals huisvesting, voeding en hoefverzorging.

HUISVESTING

Veulens moeten zoveel mogelijk met soort- en leeftijdsgenoten in de openlucht opgroeien. Een groep paarden van verschillende leeftijden in een ruime omgeving stimuleert veulens met elkaar te spelen. Dit spelen is erg belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat een veulen dat op deze manier opgroeit minder kans heeft op problemen als OCD (een gewrichtsaandoening die op jonge leeftijd ontstaat).

Daarnaast is het verstandig de ondergrond gevarieerd te maken. Harde oneffen ondergronden zorgen voor een natuurlijke slijtage en stimuleren de ontwikkeling van een gezonde hoef en stand. Door een stuk van de ondergrond te verharden met bijvoorbeeld gravel kunnen we aan het vervullen van deze behoefte bijdragen. Veulens die deels op een ondergrond als deze opgroeien zullen veel gezondere hoeven ontwikkelen dan veulens die op grasweiden leven. Vaak
ontwikkelen zij zulke gezonde hoeven dat zij als volwassen paard geen hoefbescherming nodig hebben, zelfs als er endurance of aangespannen met hen gereden wordt. Ook water is voor de hoef van zeer groot belang. Droge zomers in Nederland kunnen er soms voor zorgen dat de hoef een tekort aan water krijgt. Het is daarom aan te bevelen ook te zorgen voor een wat natter stuk ondergrond ergens in de weide.

VOEDING

Naast de huisvesting is ook de voeding van belang. Het belang van goede voeding voor het veulen begint al tijdens de dracht van de merrie. De eerste 7 à 8 maanden van de dracht kan de merrie goed af met een normaal goed afgestemd rantsoen. Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam. Vanaf acht maanden dracht is er een grotere eiwitbehoefte. Na deze periode is er een verhoogde behoefte aan mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium en koper. Ook tijdens de
zoogperiode is er nog een verhoogde behoefte aan eiwitten, maar ook aan calcium. Na de zoogperiode zijn nog altijd eiwitten van groot belang voor het veulen. Het eten van structuurrijk ruwvoer van goede kwaliteit zorgt ervoor dat aan deze behoefte wordt voldaan. De darmflora van het veulen is dan volop in ontwikkeling, dus probeer deze zo min mogelijk te verstoren. Een verstoring kan bijvoorbeeld zijn het geven van supplementen en ontwormpasta’s.
Wanneer er onbeperkt ruwvoer van goede kwaliteit op de hoogte iets boven grondniveau aangeboden wordt, heeft dat de voorkeur omdat de veulens dan niet voortdurend in een rare houding hoeven te staan om bij het gras te kunnen. Door deze vreemde houding wordt namelijk vaak een verkeerde stand ontwikkeld.

DE GROEI VAN HET VEULEN

Veulens hebben aan de gewrichtsuiteinden van botten groeikraakbeen, ook wel de groeischijven genoemd. Onder invloed van hormonen en enzymen worden hier nieuwe botcellen aangemaakt waardoor het bot in de lengte groeit. Langzaam verbenen de groeischijven. Het zachte, veerkrachtige kraakbeen wordt dan net als de rest van het bot een sterke en stevige botstructuur.
Dit verbenen gebeurt al in de baarmoeder en gaat door tot het paard lichamelijk volgroeid is.
Het verbenen of sluiten van de groeischijven begint onder in het lichaam en gaat verder van onder naar boven. Tot het veulen zo’n 2,5 – 3 jaar is, zijn de groeischijven in de benen aan het sluiten. De groeischijf van het hoefbeen is bij de geboorde al gesloten.

Image
HOEFVERZORGING VAN VEULENS

Om aan de omstandigheden voor optimale hoefgroei en ontwikkeling te voldoen is het belangrijk dat de hoeven regelmatig gecontroleerd worden. Met bovenstaande informatie wordt duidelijk dat eventuele standscorrectie zo vroeg mogelijk gedaan moeten worden. Een andere reden hiervoor is dat de groeisnelheid van de botten snel afneemt. Een veulen van zes maanden is al op de helft van zijn volwassen lichaamsgrootte. Het is daarom verstandig om vanaf dag 4 te beginnen met de voetjes optillen, zodat het dier hier al aan gewend is wanneer de hoefverzorger komt. Het is aan te
raden om de hoefverzorger al binnen een paar weken te laten komen en dan het eerste levensjaar om de vier weken.
De taak van de hoefverzorger is de natuurlijke slijtage te simuleren. Daarnaast zorgt hij ervoor dat de stand goed is en blijft, want deze is bepalend voor de rest van het leven van het paard. Bovendien is de stand bij een groeiend veulen geen statisch gegeven; de stand verandert voortdurend en soms abrupt als gevolg van een trauma.
Doordat veulens erg hoog op de benen staan en moeilijk bij het gras kunnen, verzinnen ze de raarste houdingen om wel
bij het gras te kunnen. Deze houdingen geven zulke scheve belasting in de hoeven dat daardoor gemakkelijk de stand
kan veranderen. Kijk daarom ook tussen de bezoeken van de hoefverzorger regelmatig naar de hoeven, zodat wanneer
het niet helemaal goed is zo snel mogelijk een hoefverzorger kan worden ingeschakeld.

HULPMIDDELEN VOOR STANDCORRECTIE

dallmer veulenschoentjesKleine standscorrecties kunnen met een mes en/of rasp door een kundige hoefverzorger gedaan worden, maar soms is er meer nodig. Hoefverzorgers kunnen gebruik maken van hulpmiddelen zoals hoefschoentjes van Dallmer. Deze worden onder de hoef gelijmd. Eventueel kan een goede hoefspecialist ook zijn eigen extensie maken met kunsthoorn, zoals imprint Hoof Repair granules.
Gebruik voor dit soort standscorrecties geen hoefijzers, bovenstaande producten geven meer dan voldoende mogelijkheden. IJzers hebben namelijk een nadelig effect op de hoefgroei en ontwikkeling van de hoef bij het veulen. Het straalkussen in de hoef ontwikkelt zich door druk op de straal. Een ijzer neemt deze druk weg. Daarbij belemmert een hoefijzer het hoefmechanisme (de beweging in de hoef die onder meer als bloedpomp van het onderbeen en als schokdemper functioneert). Verder is de kans groter dat het speelse veulen zichzelf of een ander dier in een ongecontroleerde beweging beschadigt met de ijzers. Aan ijzers kleven dus meer nadelen dan voordelen voor het veulen.

Lees ook mijn nieuwere blog op hoofwear.com

Op hoefrevalidatiefaciliteit is ook uw veulen met merrie welkom voor een professionele behandeling.