Hoefbescherming

Een gezonde paardenhoef past zich aan zijn leefomgeving aan en zal goed functioneren in de omstandigheden waaraan de hoef het meest blootgesteld wordt. Een paard dat dagelijks kilometers maakt op een harde ondergrond zal hoeven hebben die beter bestand zijn tegen de slijtage door de harde weg dan de hoeven van een soortgenoot die alleen maar in de wei loopt. Dit is vergelijkbaar met ons mensen. Zo heeft een tuinman over het algemeen meer eelt aan zijn handen dan bijvoorbeeld een accountant. (Tenzij die accountant in zijn vrije tijd ook nog metselaar is natuurlijk.)

Wat dat betreft zit de natuur heel mooi in elkaar: de hoef is aangepast op levensomstandigheden van je paard. Soms vraag je echter iets van je paard waarop zijn hoeven (nog) niet helemaal “getraind” zijn. Je kan ervoor kiezen de hoeven beter te trainen. Dit vraagt wel veel tijd en dus geduld. Onze (revalidatie)paarden lopen bijvoorbeeld veel op harde ondergrond en hebben daardoor hoeven die gewend zijn aan de verharding. Wanneer je niet de tijd of de mogelijkheden hebt om de hoeven van je paard te laten wennen aan het lopen op een harde ondergrond, kun je kiezen voor hoefbescherming als je iets van het paard vraagt wat zijn hoeven niet gewend zijn.

Andere redenen om hoeven te beschermen zijn bijvoorbeeld medische problemen zoals hoefbevangenheid. Het kan ook voorkomen dat je meer grip nodig hebt, of een betere schokdemping.

Hoefschoenen

Wij beschikken over een grote voorraad hoefschoenen. Hoefspecialist Klaas Feuth kan adviseren over alle mogelijke modellen hoefschoenen, aan de hand van de hoefafmetingen van uw paard of pony.

Plakschoenen

Het kan prettig zijn om geen losse hoefschoen, maar een gelijmde hoefschoen voor uw paard aan te schaffen. Bijvoorbeeld bij lange afstandsporten of bij een hoefprobleem.

Kunststofhoefijzers

Paarden die niet zonder hoefbescherming kunnen, maar die u liever niet op traditionele hoefijzers wilt zetten, kunnen wij helpen met gelijmd kunststof ‘beslag’.

Veulenschoentjes

Wanneer een veulen wordt geboren met een verkeerde beenstand, is het zaak zo snel mogelijk te corrigeren. Dit kan Hoefspecialist Klaas Feuth met behulp van diverse te lijmen veulenschoentjes.