Visie

visieIk ben er van overtuigd dat verreweg de meeste paarden zonder permanente hoefbescherming kunnen. Een paard dat prestaties verricht op blote voeten moet wel anders bekapt worden dan een paard dat op ijzers staat.

De hoefwand is naar mijn mening geen draagrand, en dus niet bedoeld om te dragen, enkel om te beschermen. De belasting moet komen op de zool en straal. Waarom zou t paard het enige wezen op de aarde zijn dat op de nagel moet lopen in plaats van op de zool?

Doordat de druk beter verdeeld wordt als een paard niet alleen op de wand staat is het paard beter in staat zelf de hoefbalans te corrigeren. Daarnaast zorgt de druk ervoor dat het hoefbeentje goed ontwikkeld blijft, en tevens zorgt belasting van de straal voor de ontwikkeling van het straalkussen.

De straal dient ook zijn functie te behouden, het is een belangrijk onderdeel van het hoefmechanisme, de schokdempers en tevens bloedpomp van de onderbenen. Maar naast deze functie bevat de zool en straal van de paarden hoef ook Meissner corpuscles, dat zijn tastzenuwen. Prikkeling van deze zenuwen zorgt voor een betere doorbloeding.
Deze zenuwen moeten niet continu druk voelen, maar geprikkeld worden. Dat is te vergelijken met wanneer je een pleister strak om je vinger doet. Na een tijdje verlies je gevoel uit je vinger en werkt je tastzin niet meer. Dat zelfde geld voor de hoeven.
Daarnaast vind een heel grootdeel van de schokabsorptie tijdens de landing in de zool plaats, de zool bestaat uit meer dan 10.000 cilindertjes welke samen gevuld zijn met zo’n 10 tot 30 ml bloed. Dit werken als hydraulische schokdempertjes samen.

Wanneer een paard hiermee rekening houdend bekapt wordt zal de hoefwand minder snel scheuren of brokkelen doordat deze geen dragende functie meer heeft. Zal het paard meer gevoel in de hoeven krijgen en zo zekerder en gecoördineerde zijn benen neer zetten.
Door deze zekerdere pas, en door de betere doorbloeding zal de hoef gezonder materiaal aanmaken, en kan een paard gewoon op blote voeten over de weg lopen, draven en galopperen.
En zijn hoefijzers overbodig geworden.

Veel gezonder dus voor uw paard en nog kostenbesparend ook!

Tegenwoordig is de mode paarden op erg hoge hakken te laten lopen, dit is erg ongzond. Door die hogere hakken of hogere hielen kan het paard niet meer correct op de hiel landen en zal het paard sneller op de toon landen. Wanneer je dan een klein beetje natuurkundige regels en wetten kent, besef je snel dat dit ongezond is. Het moment in het hoefkatrol gebied wordt namelijk vele malen groter doordat de arm langer wordt. Ik zie graag het hoefbeentje bijna grond parralel, dat wil zeggen met een hoek van 2º- 5º. Wanneer deze hoek negatief is zal het paard kreupel zijn.
Klaas Feuth

PS:
Zie hieronder het verschil in landing in draf tussen een onbeslagen en een beslagen hoef:
Deze film en andere films zijn te downloaden op www.naturhov.dk Hier is ook een hele interessante DVD verkrijgbaar: A study in Movement part one.

beslagen


Higspeed opname beslagen paard in draf

 

ONBESLAGEN


Higspeed opname onbeslagen paard in draf