Van ijzers af

Beste Klaas Feuth

In het tijdschrift Hippisch zuid Nederland kwam ik een artikel van u tegen, waardoor ik denk dat ik deze vraag het beste aan u kan stellen.
Mijn paard heeft lang op ijzers gestaan en ik wil ze er nu vanaf halen. Ik weet dat dit erg pijnlijk kan zijn de eerste tijd. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

Lindsey K

 • Toon het antwoordOpen or Close
  Beste Lindsey,

  Allereerst goed om te lezen dat u uw paard van ijzers wilt laten halen, ik ben ervan overtuigd dat dat het beste is voor het paard!
  IJzers werken verslavend op de hoef. Beginnen met ijzers is gemakkelijker dan ervan af gaan. Door het gebruik van het ijzer gaat de hoefkwaliteit achteruit, niet alleen aan de buitenzijde maar ook de inwendige structuren. Het is een vak apart om paarden succesvol te begeleiden naar blootsvoets. Vraag aan uw hoefsmid of hij/zij daar voldoende ervaring mee heeft. De hoefsmid zal de hoeven moeten inspecteren en kunnen inschatten of het te doen is. Mijn ervaring leert echter dat het zeker moet kunnen zonder dat het paard pijnlijke hoeven krijgt. Iets gevoelig op verschillende ondergronden is acceptabel, maar pijnlijk is eigenlijk dierenmishandeling.
  De hoefsmid zal zo moeten bekappen dat het paard er zo min mogelijk last van heeft: weinig tot niets uit de zool kappen, de straal zo veel mogelijk laten zitten. In het begin kan het fijn zijn voor het paard om de wand enkele millimeters te laten staan boven zoolniveau.
  Daarnaast moet goed gekeken worden naar huisvesting en voeding. Een paard dat dag en nacht op stal staat zal meer moeite hebben met de overgang naar blote voeten dan een paard dat veel beweging krijgt. Hetzelfde geldt voor voeding: hoe dichter deze bij de natuur staat des te gemakkelijker een paard op bloten voeten kan presteren. Denk er aan dat suikers, maar ook medicatie zoals chemische wormkuren voor gevoelige hoeven kunnen zorgen!
  Loopt het paard ondanks een professionele begeleiding en goede voeding en huisvesting toch nog te gevoelig dan kunnen hoefschoenen, eventueel met inlegzooltjes, in de overgang helpen.

  Vriendelijke groeten,
  Hoefspecialist Klaas Feuth

 

Comments are closed.