Klaas Feuth, hoefspecialist

NO FOOT NO HORSE is een alom bekende uitspraak, ik wil hier aan toevoegen: NO TEAM NO SUCCES

Ruim 15 jaar geleden begon Klaas Feuth als één van de voortrekkers van het ‘natuurlijk bekappen’ in Nederland. In de traditionele hoefsmederij was op dat moment nog nauwelijks ruimte voor het idee dat een paard ook zonder hoefijzers ingezet kan worden voor diverse doeleinden in recreatie en sport.
Het afgelopen decennium is hierin een grote verschuiving te zien. Steeds meer paardeneigenaren vragen zich af of het hoefijzer wel de enige oplossing is voor hun paard.
Over de jaren is Klaas Feuth zich steeds meer gaan specialiseren in hoefproblemen en de behandeling van deze problemen. Dit vanuit de visie: op blote voeten als het kan, bescherming toepassen wanneer nodig.
Een eerste vereiste voor het in balans laten lopen van een paard, of dat nou een sport- of recreatiepaard is, is een goede bekapping. Klaas Feuth laat zien dat een goede bekapping in wezen binnen de verschillende stromingen niet zoveel van elkaar verschilt, als het paard maar in balans wordt bekapt. Klaas Feuth pleit hierbij voor een gedegen opleiding en gelooft niet in bekappers die zich na één dag cursus al professional noemen. Hij laat daarom al jaren de term ‘natuurlijk bekappen’ achterwege en profileert zich als hoefspecialist die per paard kijkt wat het nodig heeft om zo goed mogelijk te functioneren.
Wanneer hier hoefbescherming bij nodig is, is er een ruime keuze in kunststof ‘hoefijzers’ en hoefschoenen voorhanden.

Ingrid van der Heijden, paardenfysiotherapie

Ik ken Klaas al langere tijd. Hij heeft mijn ‘probleempaard’ met een ernstige blessure uitermate goed begeleid en haar letterlijk op de been gehouden. Daarnaast werk ik erg fijn met hem samen, omdat we beiden constant zoeken naar de beste behandeling voor paarden en voortdurend up-to-date willen blijven van de nieuwste ontwikkelingen in ons vakgebied.

Mijn doel is het optimaliseren van het paardenleven. Vanuit de humane fysio – en manuele therapie ben ik erg gedreven in het opsporen van stoornissen in het bewegingsapparaat. Dat kan bijvoorbeeld een subtiele verandering zijn in de houding van een paard, afwijkende bewegingen tijdens het rijden of ernstigere problemen.

Samenwerking tussen verschillende disciplines kan ervoor zorgen dat uw paard in goede conditie blijft, of dit niveau zelfs een stapje hoger tillen. Als dierenfysiotherapeut zie ik vaak dat problemen bij (sport)paarden voorkomen kunnen worden door een regelmatige check, bijvoorbeeld op souplesse. Soms zijn subtiele veranderingen op het eerste gezicht niet ernstig, maar zorgen ze op de lange termijn wel voor problemen. Daarom is het belangrijk om het paard als geheel te onderzoeken op afwijkingen in gewrichten, spieren, banden en bewegingsketens.

De stand van de hoeven kan een goede indicatie zijn voor afwijkingen in het bewegingsgedrag. Een verkeerde positionering kan zelfs problemen veroorzaken. Een goed team rondom uw paard, dat afwijkingen tijdig signaleert en waar mogelijk verhelpt, is een investering in de toekomst. Wilt u ook het beste uit uw paard halen en bent u benieuwd wat ik hierin kan betekenen? Stuur dan vrijblijvend een berichtje naar ingrid@stablefysio.nl.

 

Mireille den Hoed, Revalidatietrainer & Instructeur Klassieke Dressuur

Scheve paarden hebben ongelijke hoeven, ongelijke hoeven zorgen voor lichamelijke problemen en vice versa. Scheefheden en ongelijke hoeven kom ik in de praktijk heel veel tegen, als hoefspecialist is het vaak onmogelijk om deze zonder hulp van anderen goed te krijgen. De meeste paarden hebben een zekere scheefheid net als wij vaak rechts- of linkshandig zijn. De scheefheid van de ruiter bovenop de scheefheid van het paard zorgt vaak voor nog meer problemen. Mireille den Hoed is zeer kundig in het revalideren van probleem gevallen en daarnaast is zij een super instructrice en kan zij helpen dat de problemen niet weer terugkomen.

Linda van Diepen, dierenarts Horse in Motion

Linda Kroes- Van Diepen studeerde in 2005 af in de diergeneeskunde. Tijdens en na haar studie leerde ze veel door bij verschillende dierenarts praktijken te werken. Ze concludeerde dat de reguliere diergeneeskunde niet altijd het juiste antwoord had voor bepaalde problemen bij paarden. Paarden hebben veel verschillende bewegingsproblemen die meer nodig hebben dan reguliere medicijnen. Ze besloot haar kennis verder uit te breiden en heeft nu diploma’s in osteopathie, chiropractie, sportmassage (Jack Meagher methode), cranio sacraal, acupunctuur, paardrij instructie en lasertherapie. Haar doel is om met al deze kennis zo compleet mogelijk behandelingen en advies te geven aan zowel paard als ruiter.

De dierenarts

Voor heel veel hoefproblemen is een nauwe samenwerking met de dierenarts nodig. Ik werk zeer graag samen met uw eigen dierenarts.
Denk bijvoorbeeld aan het maken van röntgenfoto’s, bloed onderzoek etc.