Peesblessure zonder ijzers?

Beste Klaas,

U verteld op uw website dat eigenlijk ieder paard zonder hoefijzers kan lopen. Nu heeft mijn paard speciaal beslag in verband met een peesblessure in het verleden.

Het gaat met dit beslag goed, heb je ook orthopedische mogelijkheden voor dit soort paarden?

Anne W.

 • Toon het antwoordOpen or Close
  Beste Anne,

  Inderdaad denk ik dat de meeste paarden zonder ijzers kunnen. Speciaal beslag wordt bij bepaalde problemen nog al eens voorgeschreven, over of dat nu wel of geen zin heeft kan ik lang praten. Maar wat we helaas vaak zien is dat het speciaal beslag dan de rest van de carrière gebruikt wordt, dat is erg vreemd.
  Het speciale beslag wordt voorgeschreven om genezing van een probleem te vergemakkelijken, het zou dus een periode gebruikt moeten worden, en wanneer het de blessure opgelost is moet men weer werken naar normale hoeven.
  Ik heb zelf vorig jaar met mijn voet in het gips gezeten vanwege een botbreukje, dat gips is tijdelijk, en toen het bot weer geheeld was ging het gips eraf, waarna ik nog even moest wennen met lopen, inmiddels is alles weer goed. Ik loop niet meer met gips, krukken of iets dergelijks.
  Zo zou dat met paarden ook moeten gaan.
  Mijn visie is dus dat uw paard geholpen moet worden naar het weer normaal blootsvoetse bestaan, eventueel zijn daar hulpmiddelen voor.
  En ja, ook bij een acuut probleem zijn er ook orthopedische oplossingen buiten het ijzer.

  Vriendelijke groeten,
  Klaas Feuth

Comments are closed.