Hoe verzorg je de hoeven van je paard in de winter? Daar wordt vaak niet naar gekeken. De grond wordt hard, soms heel ongelijk en de hoeven worden droog. Resultaat: de boel brokkelt en scheurt. Je maakt de hoeven liever niet nat omdat het vriest en de wei kun je ook niet zachter maken. Hoe bereid je de hoeven voor op en onderhoud je de hoeven in deze winterse omstandigheden?

Syreeta J

 

 • Toon het antwoordOpen or Close
  Beste Syreeta J,

  Dankje voor je vraag.
  Het brokkelen en scheren van de hoeven in de winter heeft in mindere mate te maken met de harde ongelijke ondergrond. Meer met de hoefgezondheid van binnenuit.
  Veel paarden komen 's winters meer op stal en staan daar in de mest en ammoniak, dat is zeer slecht voor de hoeven. Ook de hoefsmid komt vaak in de winter wat minder vaak waardoor de wand die dan wat te lang wordt eerder gaat brokkelen.
  Het is dus vooral zaak een uitgebalanceerde voeding te geven aan het paard, niet te veel stal-uren, meer naar buiten. Regelmatig de hoefsmid laten komen, ook wanneer lijkt dat er niet veel af hoeft.
  In enkele gevallen kan de slijtage te snel gaan voor de wat tragere groei in de winter icm de harde ondergrond. In deze gevallen kan je de hoef beschermen tegen teveel slijtage door middel van hoefschoenen of beslag.

  Met vriendelijke groeten,

  Hoefspecialist Klaas Feuth

Beste Klaas Feuth

In het tijdschrift Hippisch zuid Nederland kwam ik een artikel van u tegen, waardoor ik denk dat ik deze vraag het beste aan u kan stellen.
Mijn paard heeft lang op ijzers gestaan en ik wil ze er nu vanaf halen. Ik weet dat dit erg pijnlijk kan zijn de eerste tijd. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

Lindsey K

 • Toon het antwoordOpen or Close
  Beste Lindsey,

  Allereerst goed om te lezen dat u uw paard van ijzers wilt laten halen, ik ben ervan overtuigd dat dat het beste is voor het paard!
  IJzers werken verslavend op de hoef. Beginnen met ijzers is gemakkelijker dan ervan af gaan. Door het gebruik van het ijzer gaat de hoefkwaliteit achteruit, niet alleen aan de buitenzijde maar ook de inwendige structuren. Het is een vak apart om paarden succesvol te begeleiden naar blootsvoets. Vraag aan uw hoefsmid of hij/zij daar voldoende ervaring mee heeft. De hoefsmid zal de hoeven moeten inspecteren en kunnen inschatten of het te doen is. Mijn ervaring leert echter dat het zeker moet kunnen zonder dat het paard pijnlijke hoeven krijgt. Iets gevoelig op verschillende ondergronden is acceptabel, maar pijnlijk is eigenlijk dierenmishandeling.
  De hoefsmid zal zo moeten bekappen dat het paard er zo min mogelijk last van heeft: weinig tot niets uit de zool kappen, de straal zo veel mogelijk laten zitten. In het begin kan het fijn zijn voor het paard om de wand enkele millimeters te laten staan boven zoolniveau.
  Daarnaast moet goed gekeken worden naar huisvesting en voeding. Een paard dat dag en nacht op stal staat zal meer moeite hebben met de overgang naar blote voeten dan een paard dat veel beweging krijgt. Hetzelfde geldt voor voeding: hoe dichter deze bij de natuur staat des te gemakkelijker een paard op bloten voeten kan presteren. Denk er aan dat suikers, maar ook medicatie zoals chemische wormkuren voor gevoelige hoeven kunnen zorgen!
  Loopt het paard ondanks een professionele begeleiding en goede voeding en huisvesting toch nog te gevoelig dan kunnen hoefschoenen, eventueel met inlegzooltjes, in de overgang helpen.

  Vriendelijke groeten,
  Hoefspecialist Klaas Feuth

 

Van onze pensionhouder mogen de paarden met hoefijzers niet buiten als het vriest of wanneer er sneeuw ligt.

Ik vind het zielig als onze Pepper niet buiten komt.

Zijn er hoefschoenen welke over hoefijzers gedragen kunnen worden?

Groetjes Irene.

 • Toon het antwoordOpen or Close
  Beste Irene, Naar mijn mening is juist de winter periode de beste periode om het paard van de ijzers te halen. Een paard op blote voeten zal bijna tot geen last hebben van de gladheid, het vastvriezen en het ontwikkelen van enorme sneeuwballen onder de hoeven. Een gezonde bote hoef is erg goed doorbloed en voelt in deze kou warm aan. Sneeuw en ijs vriest daarom ook niet zo snel aan de hoef vast. Alleen wanneer de hoefwand te lang gelaten wordt kan daar wel het een en ander aanvriezen. Maar goed, als u, uw hoefsmid en eventueel uw dierenarts van mening zijn dat het paard toch zeker beslagen moet zijn is het natuurlijk erg vervelend als uw paard de wei niet op kan. Er is om jou vraag te beantwoorden slechts 1 hoefschoen helemaal ontwikkeld voor gebruik in combinatie met hoefijzers. Dat is de Osca2 sHs, maar deze is meer geschikt voor gebruik tijdens (spring)wedstrijden dan voor het weiden. Ik denk dat de Equine fusion jogging shoe hier het beste gebruikt kan worden. Let wel op dat de takken niet te ver naar achter mogen uitsteken, hier zal de schoen snel kapot van kunnen gaan. Let er wel op dat bij de meeste hoefschoenen de garantie vervalt wanneer je ze gebruikt over het ijzer heen. Maar mijn mening blijft dat de meeste paarden zonder hoefijzers kunnen, helemaal in de winter. Zo kan de hoef ook weer herstellen voor hij in het rij-seizoen weer beslagen moet worden. Kijk gerust eens verder op onze website, want er zijn tegenwoordig tal van alternatieven op het hoefijzer, ook voor paarden die om welke reden dan ook permanente hoefbescherming nodig zouden hebben. Vriendelijke groeten, Hoefspecialist Klaas Feuth

 

Beste Klaas,

U verteld op uw website dat eigenlijk ieder paard zonder hoefijzers kan lopen. Nu heeft mijn paard speciaal beslag in verband met een peesblessure in het verleden.

Het gaat met dit beslag goed, heb je ook orthopedische mogelijkheden voor dit soort paarden?

Anne W.

 • Toon het antwoordOpen or Close
  Beste Anne,

  Inderdaad denk ik dat de meeste paarden zonder ijzers kunnen. Speciaal beslag wordt bij bepaalde problemen nog al eens voorgeschreven, over of dat nu wel of geen zin heeft kan ik lang praten. Maar wat we helaas vaak zien is dat het speciaal beslag dan de rest van de carrière gebruikt wordt, dat is erg vreemd.
  Het speciale beslag wordt voorgeschreven om genezing van een probleem te vergemakkelijken, het zou dus een periode gebruikt moeten worden, en wanneer het de blessure opgelost is moet men weer werken naar normale hoeven.
  Ik heb zelf vorig jaar met mijn voet in het gips gezeten vanwege een botbreukje, dat gips is tijdelijk, en toen het bot weer geheeld was ging het gips eraf, waarna ik nog even moest wennen met lopen, inmiddels is alles weer goed. Ik loop niet meer met gips, krukken of iets dergelijks.
  Zo zou dat met paarden ook moeten gaan.
  Mijn visie is dus dat uw paard geholpen moet worden naar het weer normaal blootsvoetse bestaan, eventueel zijn daar hulpmiddelen voor.
  En ja, ook bij een acuut probleem zijn er ook orthopedische oplossingen buiten het ijzer.

  Vriendelijke groeten,
  Klaas Feuth