Gezonde hoeven functioneren in de meeste gevallen goed zonder bescherming. Soms is echter hoefbescherming gewenst. In de middeleeuwen werd het hoefi jzer zoals wij dat kennen massaal in gebruik genomen. Ondanks de opkomst van veel nieuwe materialen zoals de kunststoffen, en nieuwe technieken, is sinds de middeleeuwen weinig veranderd aan de meest gangbare manier van hoefbescherming: het hoefi jzer. In dit artikel wil ik ingaan op een moderne manier van hoefbescherming: hoefschoenen.

een van de oude patentenEr zijn sporen van eerdere vormen van hoefbescherming gevonden, maar pas in de middeleeuwen werd op grote schaal gekozen voor de ‘bescherming’ van de hoef door het beslaan met een ijzer. Sinds de middeleeuwen zijn er veel modernere methodes ontwikkeld om hoeven te beschermen. In mijn ogen is het gebruik van het ouderwetse hoefi jzer nu overbodig. Er zijn verschillende alternatieven beschikbaar die vele voordelen kennen boven het oude ijzer. Zo kennen we kunsthoorn van lijm, kunststof hoef-’ijzers’ en hoefschoenen.
De eerste patenten van hoefbescherming in de vorm van een schoen stammen uit 1800. Het grote struikelblok was destijds hoe de bescherming te bevestigen aan de beweeglijke hoef, en de meeste patenten hebben het ook niet gebracht tot een bruikbaar eind. 170 Jaar later ontstond een schoen die op dit moment nog steeds geproduceerd en veelvuldig gebruikt wordt: de Easyboot.

 

Waarom schoenen in plaats van hoefijzers?

Het hoefijzer wordt algemeen beschouwd als iets dat bij een paard hoort. Deze mening deel ik echter niet. Hoefijzers beperken de werking van het hoefmechanisme, hebben een slechte schokdemping en zijn glad en inflexibel. In mijn
eerdere artikelen, verschenen in dit magazine, heb ik de nadelen van het ijzeren beslag uitgebreid beschreven.
Hoefschoenen daarentegen kennen vele voordelen. Zij ondersteunen de hoef zonder deze te belemmeren. Schoenen bieden schokdemping, grip, zijn lichter in gewicht dan hoefijzers en zijn flexibel, zodat ze met de vele bewegingen van
de hoef kunnen meebewegen. Een grote pré is daarbij dat de bescherming enkel wordt ingezet wanneer nodig en niet zoals het ijzer 24 uur per dag, 7 dagen per week.
Ondanks het feit dat geen twee hoeven er hetzelfde uitzien, zijn de meeste hoefschoenen verkrijgbaar in confectiematen. Verschillende producenten zijn deze uitdaging aangegaan en erin geslaagd paardenschoenen te ontwikkelen, die niet alleen goed passen en uitstekend aan de hoef blijven zitten, maar die ook nog eens gemakkelijk zijn aan en uit te trekken, het paard en de werking van de hoef zo min mogelijk te belemmeren, en nog betaalbaar en duurzaam zijn ook.
Intussen zijn er meer dan 25 verschillende modellen hoefschoenen verkrijgbaar, elk in een groot aantal maten. Hiermee wordt het voor een leek soms heel moeilijk kiezen. Toch is de juiste keuze maken niet heel moeilijk. De keuze hangt af
van het beoogde gebruik en het model van de hoef, de afmetingen van de hoef.

 

Beoogd gebruik
Hoefschoenen zijn toegestaan in de disciplines: Mennen, Springen Endurance en Eventing (tijdens de Cross en het Springen)
De medische hoefschoen

Easysoaker medische hoefschoen voor het weken bijv bij ontstekingenAllereerst zijn er hoefschoenen die enkel geschikt zijn voor medische doeleinden, zoals het weken, of ter bescherming van verband. Enkele voorbeelden zijn: Easysoaker, Hoofeeze, Easyboot RX.

Schoenen voor hoeven met ijzers

De meeste hoefschoenen zijn bedoeld om te gebruiken bij onbeslagen paarden. Eén soort hoefschoen is ontwikkeld om júist in combinatie met beslag te gebruiken. Dat is de Osca2 sHs sportboot. Bij sommige andere schoenen is het wel mogelijk om ze ook te gebruiken in combinatie met hoefijzers.

Lange afstanden (TREC en endurance)

Er zijn twee modellen hoefschoenen ontwikkeld als sportschoen. Denk hierbij aan de paardensporten
endurance en TREC. Het gaat dan om de Renegade hoofboot en de Equine fusion jogging shoe.
In de endurance sport kiest men ook regelmatig tijdens de trainingen voor hoefschoenen en dan tijdens de wedstrijden voor een gelijmde schoen. Renegade en Easyboot hebben elk een variant die ontwikkeld is om aan de hoef gelijmd te worden. Gebruikers kunnen dit eventueel zelf leren van een ervaren hoefspecialist of het door ze te laten doen.
Andere schoenen kunnen ook zeer geschikt zijn voor deze sportieve activiteiten, zoals bijvoorbeeld de Easyboot Glove.

Dressuur en springen

Dressuur met schoenenHelaas zijn hoefschoenen (nog) niet toegestaan in alle takken van de wedstrijdsport, ondanks dat ze hier zeer goed gebruikt kunnen worden. Door hun schokabsorberende vermogen zouden hoefschoenen bijvoorbeeld heel goed gebruikt kunnen worden bij het springen. Verschillende schoenen bieden zelfs de mogelijkheid om kalkoenen in te draaien.

Aangespannen rijden

Voor het aangespannen rijden zijn eigenlijk alle schoenen geschikt. Wel is het verstandig om te kijken naar de mate van slijtage. Slijten schoenen teveel dan zijn er bijvoorbeeld de Dallmer Clog en de Marquis, waar gemakkelijk widiapunten in geplaatst kunnen worden tegen overmatige slijtage.
Maar dergelijke aanpassingen zijn ook vaak wel mogelijk in andere schoenen.

Recreatief rijden

Alle hoefschoenen zijn geschikt voor recreatief gebruik. Afhankelijk van de hoefafmetingen kan men dan een keuze maken.

Het kiezen van de juiste schoen

Wanneer het duidelijk is waarvoor de schoen doorgaans gebruikt gaat worden, is het van belang de hoef goed op te meten. Dit doet u door de lengte en breedte op te meten,  nadat het paard bekapt is. De confectiematen hoefschoenen zijn onder te verdelen in 2 hoofdgroepen:
1) schoenen die boven de kroonrand komen en
2) schoenen die daar onder blijven (zachte gaiters etc niet meegerekend).
Deze laatste zijn vaak de beste keus voor wat intensiever gebruik, maar bij deze groep is de pasvorm ook meer van belang!
De meeste hoefschoenen zijn ontworpen voor ovale hoeven (iets langer dan breed). Bij de wat rondere hoefmodellen moet vaak gekozen worden voor een schoen die boven de kroonrand uitkomt. Breder dan lange hoeven zijn zeer ongebruikelijk en voor dit model hoef zal het heel moeilijk worden een passende schoen te vinden. Wel kan men dan eventueel kiezen voor op maat gemaakte schoenen. Echter kan men zich dan ook afvragen of de hoef wel correct bekapt is.

Hoe weet u zeker dat de hoefschoen past? Wanneer de maten zijn opgenomen en er is een schoen gekozen die het meest geschikt is voor de door u opgemeten hoeven, komt het aan op testen. Normaal gesproken kunt u, mits de hoeven netjes schoon zijn, testen of de schoen goed past door hem aan te trekken en te voelen of de schoen niet kan draaien. Ging het aantrekken normaal of was daar extreme kracht bij nodig? Past de hoef netjes in de schoen, of is er veel ruimte over? Zijn er geen plaatsen waar de druk hoog is, wat eventueel kneuzingen kan veroorzaken? Probeer te kiezen als ware het uw eigen voeten: te kleine schoenen zitten niet lekker en te grote schoenen zullen gaan draaien of kan men verliezen. Sommige schoenen moeten ingelopen worden en kunnen misschien wat slijtage veroorzaken aan de hoefballen. Omdat hoefschoenen door leken aan te schaffen en te gebruiken zijn, kan het ook voorkomen dat men niet de juiste maat kiest, met bijkomende problemen van dien, zoals beschadigingen aan de hoef, teveel druk door het sluitingsmechanisme etc. Ik raad daarom aan altijd professioneel advies in te schakelen wanneer het gaat om het kiezen van het juiste model en de maat om teleurstellingen te voorkomen.
Hoefpads

hoefpad in de schoenDe meeste hoefschoenen, met uitzondering van de Equine fusion jogging shoe, hebben een harde vlakke bodem waar de hoef op zal staan. In mijn ogen is het vele malen beter als de druk ook over de zool en straal wordt verdeeld. Dit vergroot de bloedcirculatie en helpt de hoefkwaliteit te verbeteren. Met pads in de hoefschoen zorgt u ervoor dat de hoef niet enkel op de hoefwand draagt, maar ook de rest van de hoef meewerkt. Bijkomend voordeel is dat de pads er ook
vaak voor zorgen dat de hoefschoen minder snel draait. Er zijn speciaal ontworpen pads voor hoefschoenen op de markt, maar eventueel kunt u ook een padmateriaal gebruiken wat door hoefsmeden vaker gebruikt wordt, bijvoorbeeld van Vettec.

 

De hoefschoenenwinkel

De hoefschoenenwinkel: www.hoofwear.com