Hoefverzorging in de winter

Hoe verzorg je de hoeven van je paard in de winter? Daar wordt vaak niet naar gekeken. De grond wordt hard, soms heel ongelijk en de hoeven worden droog. Resultaat: de boel brokkelt en scheurt. Je maakt de hoeven liever niet nat omdat het vriest en de wei kun je ook niet zachter maken. Hoe bereid je de hoeven voor op en onderhoud je de hoeven in deze winterse omstandigheden?

Syreeta J

 

 • Toon het antwoordOpen or Close
  Beste Syreeta J,

  Dankje voor je vraag.
  Het brokkelen en scheren van de hoeven in de winter heeft in mindere mate te maken met de harde ongelijke ondergrond. Meer met de hoefgezondheid van binnenuit.
  Veel paarden komen 's winters meer op stal en staan daar in de mest en ammoniak, dat is zeer slecht voor de hoeven. Ook de hoefsmid komt vaak in de winter wat minder vaak waardoor de wand die dan wat te lang wordt eerder gaat brokkelen.
  Het is dus vooral zaak een uitgebalanceerde voeding te geven aan het paard, niet te veel stal-uren, meer naar buiten. Regelmatig de hoefsmid laten komen, ook wanneer lijkt dat er niet veel af hoeft.
  In enkele gevallen kan de slijtage te snel gaan voor de wat tragere groei in de winter icm de harde ondergrond. In deze gevallen kan je de hoef beschermen tegen teveel slijtage door middel van hoefschoenen of beslag.

  Met vriendelijke groeten,

  Hoefspecialist Klaas Feuth

Comments are closed.